Lahden Blues Mafia ry

Facebook - Lahden Blues Mafia RyGrand blues 2014

Piazza Blues 2014

Piazza Blues 2014

Pihatto Blues 2013

Grand Blues Festival 2012

Grand Blues Festival 2011

Grand Blues Festival 2011

Blues Pikkujoulut

Lahden Blues Mafian historia

Alkuhämärät

Joukko lahtelaisia bluesin harrastajia järjesti syksyllä 1999 yhdessä Rytmin Ystävät ry:n kanssa suuren suosion saavuttaneen Lahti Blues Festival -tapahtuman Alex Park Hotellissa. Tapahtuma veti väkeä tuvan täydeltä ja esiintyjäjoukko oli kovaa tasoa – huippuna ruotsalainen Little Jenny & the Blue Beans. Tapahtuman jälkeen bluesharrastajien ryhmä – Vesa Salmen johdolla – päätti perustaa yhdistyksen, joka keskittyisi edistämään bluesmusiikin harrastusta Lahden seudulla ja ympäristössä. Lahden seutu on ollut jonkinlainen bluesin harrastuksen kehto Suomessa, varsinkin 1960- ja 70-luvuilla. Sen vuoksi katsottiin aiheelliseksi perustaa yhdistys, joka vaalisi tätä perintöä, jakaen sitä myös nuoremmille sukupolville.

Perustaminen

Lahden Blues Mafia perustettiin Ravintola Fellmannissa, Lahdessa, 13. lokakuuta 1999. Perustamiskirjan allekirjoittivat Vesa Salmi, Markku Pyykkönen, Sami Ruokangas, Aimo Ollikainen, Pekka Haukijärvi, Jarmo Poutiainen, Outi Poutiainen, Teemu Töyrylä ja Ahti Karstila. Yhdistyksen nimen ensimmäinen julkituoja lienee Bluesministeri Esa Kuloniemi, joka jossain mainitsi, että Lahdessa toimii varsinainen ”blues mafia”. Samalla kirjattujen sääntöjen mukaan yhdistyksen tarkoituksena on edistää afroamerikkalaisen kansanmusiikin ja siihen liittyvien musiikkimuotojen tunnetuksi tekemistä erityisesti kotimaisen bluesmusiikin osalta. Yhdistys myöskin painottaa harrastuksen edistämistä Lahden seudulla.

Ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Vesa Salmi, muiksi hallituksen jäseniksi Pekka Haukijärvi, Markku Pyykkönen, Veka Salminen, Teemu Töyrylä, Jarmo Poutiainen, Tapani Ripatti ja Ari Laine. Syksyllä 2001 puheenjohtajaksi valittiin Pekka Haukijärvi, joka edelleen jatkaa tehtävässä. Sihteerinä on pitkään toiminut Tiitu Saastamoinen, rahastonhoitaja on Mikko Stauffer, Vesa Salmi on näihin päiviin asti vastannut nettisivujen tekemisestä ja ylläpidosta, Markku Pyykkönen on hyödyntänyt asiantuntemustaan kirjoittaessaan runsain määrin erinomaisia juttuja niin lehtiin kuin yhdistyksen omiin esitteisiin ja muihin julkaisuihin. Lisävahvistuksen a kirjoitustiimiin on saatu Maija Joutjärvi , myöskin erinomainen kirjoittaja. Muita merkittäviä aktiivihenkilöitä ovat olleet vuosien varrella, Ahti Karstila, Jarmo Poutiainen, Ari Laine, Jari Peltonen, Jyrki Johansen, Tapani Ripatti, Teemu Töyrylä ja Jouni Väisänen.

Grand Blues Festival

Perustamisen jälkeen alettiin kiivaasti etsiä sopivia tapahtumamuotoja ja -paikkoja. Kun oli löydetty Kauppahotelli Grand, tapahtuman nimi syntyi itsestään: Grand Blues Festival, se tuntui aika komealta nimeltä ja sai heti hyväksynnän. Ensimmäinen festivaali päätettiin järjestää syksyllä 2000.

Päävastuu esiintyjien buukkaamisesta siunaantui työryhmälle, jossa olivat Vesa Salmi, Markku Pyykkönen, Jarmo Poutiainen ja Pekka Haukijärvi. Ruvettiin tutkimaan mahdollisuuksia saada kova kansainvälinen artisti juhlistamaan ekaa tapahtumaa. Roy Gaines mainittiin ja kustannussyistä taustabändiksi kaavailtiin oman kylän poikia eli Blues Guysia. Hyvä treenipaikkakin oli valmiina Jarskin ”saunassa”, joten asiat rupesivat rullaamaan.

Roy Gaines tuli ja valloitti koko lähes tuhatpäisen yleisön villillä esiintymisellään ja erinomaisella musiikillaan, ja Blues Guys säesti hiki otsalla koko pitkän setin – Roy ei malttanut millään lopettaa. Pääesiintyjän lisäksi yleisöä viihdytti joukko suomalaisia bluesyhtyeitä.

Pikkuhiljaa Grand Blues vakiinnutti asemansa suomalaisten bluestapahtumien joukossa. Useana vuotena Lahden Blues Mafia on järjestänyt lisäksi klubitapahtumia Grandissa ja muissa Lahden ravintoloissa, esiintyjinä on ollut moni Euroopassa kiertänyt artisti – joko oman yhtyeensä kera tai paikallisten säestäjien solistina.

Vuosina 2002 ja 2003 Grand Blues jäi väliin, mutta sen sijaan pidettiin Klubi Blues -tapahtuma Siipiratasalus Wellamolla ja Jackalope -ravintolassa, esiintyjinä mm. Mark Hummel & Blues Survivors ja Otis Grand säestäjinään Ismo Haavisto Band.

Entistä ehompi Grand Blues Festival pidettiin vuonna 2004, jolloin Lahden valloitti Phillip Walker Blues Band & Tin Pan Alley Horns – tämä keikka on jäänyt monen mieleen erittäin tyylikkäänä bluesin juhlana. Nyt jo edesmennyt kitaristi-laulaja Walker oli bluesin suuruuksia, joka ei tainnut muulloin Suomessa käydäkään. Muut esiintyjät olivat kotimaisia: J Leino & Blues Guys, Ismo Haavisto Band, Bluestation ja Berryman & Bullet. 2004 oli ensimmäinen vuosi, jolloin festivaali pidettiin keväällä – kaupungin toisen samantyylisen tapahtuman syksyisen ajankohdan takia.

Seuraava vuosi oli naisten juhlaa! Blues Caravan tuli ja näytti naisenergian voiman, Candye Kane, Ana Popovic ja Sue Foley olivat festarin tähtiä. Lisäksi kotimaiset Erja Lyytinen ja Honey B. toivat lisämausteensa tapahtumaan. Myös ainoan keikkansa tehnyt Blues Mafia All Stars oli mainitsemisen arvoinen ponnistus: lahtelaiset ja lahtelaislähtöiset soittajat yhdistivät voimansa hienolla tavalla, Pepe Ahlqvist, J. Leino, Baby Boy Varhama, Roope Rossi ja monet muut vierailivat lavalla tuttujen bluesklassikoiden tulkkeina.

Muita mieleenpainuvia esiintyjiä ovat olleet uskomaton Campbell Brothers – Sacred Steel –tyylin mestari, Lurrie Bell – aikamme kovimpia blueskitaristeja, Sven Zetterberg – pohjoismaiden blueskunkku, Tom Principato, Eddie ”The Chief” Clearwater, Mississippi Heat ja monet muut amerikkalaiset ja eurooppalaiset huiput.

Erityisen hienoa on ollut nähdä monen kotimaisen nuoremman polven bluesbändin esiintyvän suurella innolla ja monesti varsin korkeatasoisesti festareillamme ja klubeillamme.

Festivaalien lisäksi Blues Mafia on järjestänyt jäsenilleen pikkujoulu- ym. juhlia, näitä on pidetty Ahtialan Ns. talolla, Villähteen Pyrylässä ja Anttilanmäen Baarissa. Näihinkin tapahtumiin on poikkeuksetta saatu kovatasoisia suomalaisia ja kansainvälisiä bluesartisteja. Yhdistys on myös järjestänyt monia mukavia matkoja muiden paikkakuntien vastaaville festivaaleille, kuten Jyväskylään, Raumalle, Imatralle, Hämeenlinnaan ja Helsinkiin. Erityisen kiitoksen matkoista voi esittää ”Ahti-mobiilille”, joka uskollisesti on puksuttanut kohti festaripaikkakuntia.

Yhdistyksen hallitus kokoontuu säännöllisesti 1 - 2 kertaa kuukaudessa ruotimaan ajankohtaisia asioita ja päättämään toimenpiteistä. Varsinkin noin puoli vuotta ennen festivaalia keskustelu käy vilkkaana, kun esitetään vaihtoehtoja tapahtuman esiintyjiksi.

Blues elää ja voi hyvin Suomessa, ehkä jopa paremmin kuin koskaan, päätellen monista hienoista tapahtumista eri paikkakunnilla.

Suuri kiitos kuuluu kaikille tukijoillemme, innokkaille musiikin ystäville ja tietysti mafiosoille, jotka jaksavat pyyteettömästi vuodesta toiseen touhuta hienojen tapahtumien järjestämiseksi.

Ja työ jatkuu….

Artikkelit:

Sven Zetterberg, ESS 7.3.2008
Lurrie Bell, ESS 24.3.2007
Candye Kane, ESS 23.4.2005
Ana Popovic, ESS 23.4.2005
Sharon Lewis, ESS 22.4.2005
The Campbell Brothers, ESS 21.4.2006
Eddy Clearwater, ESS 4.4.2009

GRAND BLUES FESTIVAL esiintyjät

2000 Kauppahotelli Grand
Roy Gaines & Blues Guys
KnockOut Greg & Blue Weather
T. Leino Group
Ismo Haavisto Band

2001 Kauppahotelli Grand
Lee Sankey Group & Horn Section
Monaco Blues Band
Dr. Snout & His Hogs of Rhythm
Dave's Special & Erja Lyytinen
Sister Honey B. & Reverend E.
Bottlenecks
J Leino & Blues Guys
Train Going West
Jake's Blues Band
Little Willie & Stormy Dave
Powerhouse

2002 Klubi Blues
Otis Grand & Ismo Haavisto Band
Bluestation
Erja Lyytinen & Dave's Special
Helge Tallqvist & Deep Blue Divers
Helander Company
Bottlenecks
T. Leino & Blue Disease

2003 Klubi Blues
Mark Hummel & Blues Survivors
Bottlenecks
Groovy Eyes
Varhama, Ansa & Poutiainen

2004 Kauppahotelli Grand
Phillip Walker Blues Band & Tin Pan Alley Horns
Ismo Haavisto Band
J. Leino & Blues Guys
Bluestation
Berryman & Bullet

2005 Kauppahotelli Grand
Blues Caravan: Candye Kane - Sue Foley - Ana Popovic
Little Jenny & Blue Beans
Pepe Ahlqvist & T. Leino
Blues Mafia All Stars, feat. Pepe Ahlqvist, J. Leino, Baby Boy Varhama, T. Leino, Ismo Haavisto, Roope Rossi ym.

2006 Kauppahotelli Grand
Campbell Brothers
Sharon Lewis & Ismo Haavisto Band
Big Joe Louis Combo
J Leino & Bluestroyers

2007 Kauppahotelli Grand
Lurrie Bell Chicago Blues Band
Willie & The Wolves
Jo' Buddy & Down Home King III
Seppo Valjakka & Friends
Jesse Lepistö Band

2008 Kauppahotelli Grand
Sven Zetterberg BB
Tom Principato
Tim Lothar
Baby Boy Varhama Blues Band
Mommah Brothers

2009 Kauppahotelli Grand
Eddy "The Chief" Clearwater
Honey B & T-Bones
Jake's Blues Band
Jo' Buddy & Down Home King III
Flyhill Quartet

2010 Sokos Hotel Lahden Seurahuone
Mississippi Heat
Bert Deivert & Brian Kramer
Baby Boy Varhama & Jinx
Hi-Horse
Jukka "Wang Dang" Mäkinen & Tommi Laine
Black Cat Bone

2011 Sokos Hotel Lahden Seurahuone
Smokin' Joe Kubek & Bnois King (USA)
Tad Robinson (USA)
Andres Roots Roundabout (EST)
Jaakko Heinonen Band
L.R. Phoenix & Mo's Hell
The Pythagoras

2012 Sokos Hotel Lahden Seurahuone
Eden Brent
Nathan James Trio & Billy Watson
Black River Bluesman & Bad Mood Hudson
Lena & Slide Brothers
Tail Shakers